Bewering onder de loepe:

Doc R3/04/17

Afbeelding verwijderd.

Onze conclusie

NIET WAAR

Voedingssupplementen die legaal op de markt zijn in België zijn genotificeerd bij de Belgische Autoriteiten en daar gecontroleerd op hun samenstelling en verpakking.

De veiligheid, commercialisatie en productie van voedingssupplementen wordt bovendien gecontroleerd door officiële instanties waaronder vooral het FAVV en FAGG.

Wat ‘controle’ betreft, zijn de volgende instanties en organisaties in België aktief: 

FAVV: Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.  Zie www.favv-afsca.be.

Controleert de hele voedselketen: van de productiebedrijven tot de winkel. Doet inspecties in bedrijven en verkoopspunten. Reageert op klachten van particulieren en professionelen. Keurt bedrijven goed voor het produceren van voedingssupplementen, en controleert hun opvolging van de verschillende wetten en regels (zie Doc R1).  Beheert de informatie die bekomen wordt uit de Meldingsplicht.

Hierbij vermelden we ook dat uit controles van het FAVV in 2016 gebleken is dat zowel de voedingssupplementen als de producenten ervan voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Inderdaad, 99% van de door het FAVV gecontroleerde voedingssupplementen beantwoordden nauwgezet aan de kwaliteits- en hygiëne eisen opgelegd door het Agentschap (98,4% in 2015). Op een totaal van 953 scheikundige analyses werden er 943 conform bevonden aan de gestelde eisen. Betreffende de door het FAVV gecontroleerde operatoren, hebben 94% een positieve beoordeling gekregen, namelijk 124 inspecties op een totaal van 132 inspecties (87% in 2015).FOD Volksgezondheid – DG4: zie https://www.health.belgium.be/nl/contact.

Controleert alle genotificeerde voedingssupplementen vooraleer ze op de markt komen. Kent het NUT nummer toe.

FAGG: Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten. Zie https://www.fagg.be/nl. Controleert de handel van voedingssupplementen in apotheken.

Gemengde commissie (Grijze zone commissie): velt een oordeel als er twijfel is over het statuut van voedingssupplementen vs geneesmiddelen.

Diverse Onafhankelijke Audit Bedrijven controleren de juiste uitvoering van wetgevingen, normen, richtlijnen en certificeren bedrijven voor bijvoorbeeld ISO, GMP (Good Manufacturing Practice), Autocontrole, Biologische Productie etc.

In België bestaat een ‘Meldpunt’ en ‘Meldingsplicht’ voor mogelijke gevaren voor de gezondheid: KB 12/12/2003 art 8 bepaalt: “Elke exploitant stelt het Agentschap onverwijld in kennis als hij van mening is of redenen heeft om aan te nemen dat een door hem ingevoerd, geproduceerd, gekweekt, geteeld, verwerkt, vervaardigd of gedistribueerd product schadelijk kan zijn voor de gezondheid van mens, dier of plant”.  In deze tekst is ‘Agentschap’ het hierboven vermelde FAVV.