Bewering onder de loepe:

Doc R4/04/17

Afbeelding verwijderd.

Onze conclusie

WAAR

Geneesmiddelen en Voedingssupplementen zijn door de Europese wetgevingen door definities gescheiden.

Zowel geneesmiddelen als voedingssupplementen kunnen effecten hebben op de gezondheid.

De officiële Belgische definitie van voedingssupplementen luidt (KB 12-2-2009):

“Voedingssupplementen: als aanvulling op de normale voeding bedoelde voorgedoseerde voedingsmiddelen bevattende één of meer nutriënten, planten, plantenbereidingen of andere stoffen, die een nutritioneel of fysiologisch effect bezitten.”

Dit domein wordt echter beperkt door de definitie van ‘geneesmiddel’ die voorrang heeft op de vorige definitie (KB 25 maart 1964):

“Geneesmiddel voor menselijk gebruik: elke enkelvoudige of samengestelde substantie, aangediend als hebbende therapeutische of profylactische eigenschappen met betrekking tot ziekten bij de mens; of elke enkelvoudig of samengestelde substantie die bij de mens kan worden gebruikt of aan de mens kan worden toegediend om hetzij fysiologische functies te herstellen, te verbeteren of te wijzigen door een farmacologisch, immunologisch of metabolisch effect te bewerkstelligen, hetzij om een medische diagnose te stellen”.

De beslissende factor is daarom vaak of het product een ‘nutritioneel of fysiologisch effect’ bezit.  Zo ja, dan kan het product als een supplement gedefinieerd worden.

Zo werden ‘goed inslapen’ (melatonine), ‘cholesterol verlagen’ (rode gist rijst), ‘de leverwerking ondersteunen’ enzovoort bestempeld als ‘fysiologische functie’ door EFSA (European Food Safety Authority)

Europese jurisprudentie heeft ook uitgewezen dat het feit dat een product een therapeutische werking heeft niet automatisch moet leiden tot zijn klassifikatie als ‘geneesmiddel’ (zie ondermeer de ‘garlic’  Case C-319/05).

In België worden twijfelgevallen beslist door de Gemengde Commissie. In de praktijk zijn er tientallen producten die zowel als geneesmiddel, als supplement op de markt zijn; denk bijvoorbeeld aan vitamine D, melisse, Saccharomyces boulardii, melatonine...

Bijgevolg is het perfect mogelijk dat een gezondheids-bevorderende bewering wordt gemaakt voor een voedingssupplement – deze bewering vereist wél een goedkeuring door de Europese Commissie, op advies van het EFSA.