Bewering onder de loepe:

Doc R1/04/17

Afbeelding verwijderd.

Onze conclusie

NIET WAAR

Voedingssupplementen voldoen aan strikte regels en wetten. Producenten van voedingssupplementen moeten strikte regels en wetten respecteren en worden hierop streng gecontroleerd

Beweringen over de werking van voedingssupplementen moeten voldoen aan strikte regels en wetgevingen. 

Vandaag tellen we meer dan 50 wetten en regelgevingen die van toepassing zijn.

Er zijn tientallen regelingen en wetten die de commercialisatie van voedingssupplementen controleren.Zo is het strikt geregeld:

  • Welke vitaminen,  mineralen, additieven  en planten men mag gebruiken, en hun maximum hoeveelheden (positieve lijst: andere zijn niet toegelaten)
  • Hoe de etikettering van de producten moet zijn, inclusief verplichte vermeldingen en waarschuwingen
  • Welke gezondheidsbeweringen je mag gebruiken (positieve lijst: andere zijn niet toegelaten)
  • Aan welke kwaliteitseisen de producenten en verdelers moeten voldoen
  • Welke toleranties op de gebruikte hoeveelheden toegelaten zijn
  • Wanneer afwijkingen moeten gemeld worden aan de officiële instanties (meldingsplicht)
  • Vele andere, zoals: Waterkwaliteit, Voedseladditieven, enzymen en aroma’s, Bewaring en behandeling van levensmiddelen, Intolerantie, Houdbaarheidsdata, Materialen in contact met levensmiddelen, Residu’s en contaminanten, OGM, nano, enz.

Hieronder volgt een overzicht hiervan.

  • Welke vitaminen, mineralen, planten, andere substanties men mag gebruiken, en hun maximum hoeveelheden (positieve lijst: andere zijn niet toegelaten)

URL : http://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/?qid=1490963355697&uri=LEGISSUM%3Al21102

WELKE INGREDIENTEN en MAXIMUM DOSERINGEN

KB van 3 maart 1992 betreffende het in de handel brengen van nutriënten en van voedingsmiddelen waaraan nutriënten werden toegevoegd
  • Commercialisatie van nutriënten, toegelaten vitaminen en mineralen en hun doseringen, verboden substanties, aangeraden dagelijkse hoeveelheden, notificatie
KB van 29 augustus 1997 betreffende de fabricage van en de handel in voedingsmiddelen die uit planten of uit plantenbereidingen samengesteld zijn of deze bevatten
  • Gebruik van planten en plantenpreparaten, verboden substanties, maximum doseringen, notificatie
Kaderrichtlijn 2002/46/EG van het Europees Parlement betreffende onderlinge aanpassing van de wetgeving der lidstaten inzake voedingssupplementen
  • VS: definitie en toegelaten substanties
KB van 21 mei 2003 tot vaststelling van de chemische vormen van en de zuiverheidscriteria voor nutriënten die voor voedingssupplementen mogen gebruikt worden
  • toegelaten chemische vormen van vitaminen en mineralen, zuiverheidseisen, notificatie
Verordening (EG) nr. 1925/2006 betreffende de toevoeging van vitaminen en mineralen en bepaalde andere stoffen aan levensmiddelen
KB van 12 februari 2009 betreffende de fabricage van en de handel in voedingssupplementen die andere stoffen bevatten dan nutriënten en planten of plantenbereidingen
  • VS met andere stoffen
MB van 19 februari 2009 betreffende de fabricage van en de handel in voedingssupplementen die andere stoffen bevatten dan nutriënten en planten of plantenbereidingen
Verordening (EG) nr. 1170/2009 van de Commissie van 30 november 2009 tot wijziging van Richtlijn 2002/46/EG van het Europees Parlement en de Raad en Verordening (EG) nr. 1925/2006 van het Europees Parlement en de Raad, wat betreft de lijsten van vitaminen en mineralen en vormen daarvan die aan levensmiddelen, met inbegrip van voedingssupplementen, mogen worden toegevoegd
  • Aanpassingen aan de voorgaande
Richtlijn 2009/32/EG van het Europees Parlement en de Raad van 23 april 2009 betreffende onderlinge aanpassing van de wetgevingen der lidstaten inzake het gebruik van extractiemiddelen bij de productie van levensmiddelen en bestanddelen daarvan
Omzendbrief van het FAVV van 17 mei 2010 met betrekking tot het gebruik van rode gefermenteerde rijst
KB van 19 maart 2012 tot wijziging van het koninklijk besluit van 29 augustus 1997 betreffende de fabricage van en de handel in voedingsmiddelen die uit planten of uit plantenbereidingen samengesteld zijn of deze bevatten
Uitvoeringsverordening (EU) nr.489/2012 tot vaststelling van uitvoeringsvoorschriften voor de toepassing van artikel 16 van Verordening (EG) nr. 1925/2006 van het Europees Parlement en de Raad betreffende de toevoeging van vitaminen en mineralen en bepaalde andere stoffen aan levensmiddelen
Richtsnoer van de Gemengde Commissie (2012) betreffende de classificatie van "Bachbloesems" – keuze van het statuut voor de bloemenelixirs
Omzendbrief van het FAVV van 9 augustus 2012 met betrekking tot de ADH-waarden
KB van 24 april 2014 tot wijziging van het koninklijk besluit van 3 maart 1992 betreffende het in de handel brengen van nutriënten en van voedingsmiddelen waaraan nutriënten werden toegevoegd, het koninklijk besluit van 29 augustus 1997 betreffende de fabricage van en de handel in voedingsmiddelen die uit planten of uit plantenbereidingen samengesteld zijn of deze bevatten en het koninklijk besluit van 12 februari 2009 betreffende de fabricage van en de handel in voedingssupplementen die andere stoffen bevatten dan nutriënten en planten of plantenbereidingen
Verordening (EU) 2015/2283 betreffende nieuwe voedingsmiddelen, tot wijziging van Verordening (EU) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 258/97 van het Europees Parlement en de Raad en Verordening (EG) nr. 1852/2001 van de Commissie 
  • Novel Food en toelatingsprocedure – nieuwe tekst van kracht (oude: Verordening 258/97)
Richtsnoer van de Gemengde Commissie (2016) betreffende producten die rode gist rijst bevatten (max gehaltes en waarschuwingen)
Richtsnoer van de Gemengde Commissie (2016) betreffende de substantie  1,3-DIMETHYLAMYLAMINE (DMAA)
Lijst met planten waarvoor de Commissie van Advies voor Plantbereidingen een advies gaf: http://www.health.fgov.be/
KB Planten 24/1/2017 Lijst met toegelaten en verboden planten en champignons  (MB 10/2/2017)
KB van 31 Oktober 2017 betreffende het in de handel brengen van nutriënten en van voedingsmiddelen waaraan nutriënten werden toegevoegd.
  • Hoe de etikettering van de producten moet zijn, inclusief verplichte vermeldingen en waarschuwingen

ETIKETTERING

KB van 10 september 2009 tot wijziging van het koninklijk besluit van 8 januari 1992 betreffende de voedingswaarde-etikettering van voedingsmiddelen
Verordening (EU) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten, tot wijziging van Verordeningen (EG) nr. 1924/2006 en (EG) nr.1925/2006 van het Europees Parlement en de Raad en tot intrekking van Richtlijn 87/250/EEG van de Commissie, Richtlijn 90/496/EEG van de Raad, Richtlijn 1999/10/EG van de Commissie, Richtlijn 2000/13/EG van het Europees Parlement en de Raad, Richtlijnen 2002/67/EG en 2008/5/EG van de Commissie, en Verordening (EG) nr. 608/2004 van de Commissie (Etikettering en informatie voor de consument: FIC INCO voor B2C en HCP).
KB van 29 maart 2012 tot wijziging van het koninklijk besluit van 17 april 1980 betreffende de reclame voor voedingsmiddelen
Verordening (EU) Nr. 907/2013 van de Commissie van 20 september 2013 tot vaststelling van de regels inzake aanvragen voor het gebruik van generieke omschrijvingen (benamingen)
  • Welke gezondheidsbeweringen je mag gebruiken (positieve lijst: andere zijn niet toegelaten)

GEZONDHEIDSBEWERINGEN

Verordening (EG) nr. 1924/2006 inzake voedings- en gezondheidsbeweringen (‘health claims’) voor levensmiddelen
Verordening (EU) Nr. 432/2012 tot vaststelling van een lijst van toegestane gezondheidsclaims voor levensmiddelen die niet over ziekterisicobeperking en de ontwikkeling en gezondheid van kinderen gaan
2013/63/EU: Uitvoeringsbesluit tot vaststelling van richtsnoeren voor de uitvoering van de specifieke voorwaarden voor gezondheidsclaims van artikel 10 van Verordening (EG) nr. 1924/2006 van het Europees Parlement en de Raad
Verordening (EU) nr. 907/2013 tot vaststelling van de regels inzake aanvragen voor het gebruik van generieke omschrijvingen (benamingen)
Omzendbrief van het FAVV van 26 september 2012 betreffende gezondheidsclaims voor levensmiddelen
Indicatieve lijst van de Gemengde Commissie (2014) van beweringen die niet beschouwd worden als een beschrijving van therapeutische of profylactische eigenschappen
  • Aan welke kwaliteitseisen de producenten en verdelers moeten voldoen

KWALITEIT

KB van 7 januari 2014 tot wijziging van het koninklijk besluit van 6 juni 1997 betreffende maximumgehalten aan bepaalde contaminanten in voedingsmiddelen en tot wijziging van het koninklijk besluit van 14 juni 2002 tot vaststelling van maximale gehaltes aan contaminanten waaronder zware metalen in voedingssupplementen
Verordening (EU) nr. 119/2014 tot wijziging van Richtlijn 2002/46/EG van het Europees Parlement en de Raad en van Verordening (EG) nr. 1925/2006 van het Europees Parlement en de Raad, wat betreft met chroom verrijkte gist die wordt gebruikt voor de vervaardiging van voedingssupplementen en chroom(III)lactaat-trihydraat dat wordt toegevoegd aan levensmiddelen
Bericht van 28 maart 2014 betreffende het toekennen van analyses en het aanvaarden van de laboratoriumresultaten. - Uitvoering van het koninklijk besluit van 3 augustus 2012 betreffende de erkenning van de laboratoria die analyses uitvoeren in verband met de veiligheid van de voedselketen
  • Welke toleranties op de gebruikte hoeveelheden toegelaten zijn

TOLERANTIES

Omzendbrief van het FAVV van 2 september 2014 Betreffende toegelaten tolerantiewaarden voor geëtiketteerde gehaltes van vitaminen en mineralen in voedingssupplementen
  • Wanneer afwijkingen moeten gemeld worden aan de officiële instanties (meldingsplicht)

AFWIJKINGEN

KB van 14 november 2003 betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen – verplicht voor alle operatoren
MB van 22 januari 2004 betreffende de modaliteiten voor de meldingsplicht in de voedselketen
  • Algemene reglementering i.v.m. voedselhygiëne en voedselveiligheid

URL: http://eur-lex.europa.eu/summary/chapter/food_safety/3002.html?root=3002

VEILIGHEID

Verordening (EG) nr. 852/2004 EU Richtlijn Hygiene inzake levensmiddelenhygiëne
KB van 26 mei 2011 tot wijziging van koninklijk besluit van 14 november 2003 betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen
KB van 3 februari 2012 tot wijziging van het koninklijk besluit van 22 december 2005 betreffende levensmiddelenhygiëne met betrekking tot het medisch attest
KB van 20 september 2012 betreffende de monsternemingen en de analyse ervan, bedoeld in artikel 3, § 5, van het koninklijk besluit van 22 februari 2001 houdende organisatie van de controles die worden verricht door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen en tot wijziging van diverse wettelijke bepalingen
Sectorgids Autocontrole ‘Good Manufacturing Practice’ voor Producenten van Voedingssupplementen gebaseerd op HACCP en Autocontrole.

Hiernaast verwijzen we nog naar de diverse regelgevingen met betrekking tot ondermeer

  • Waterkwaliteit
  • Voedseladditieven
  • Enzymen
  • aroma’s
  • Bewaring en Behandeling van Levensmiddelen,
  • Intolerantie
  • Houdbaarheidsdata
  • Materialen in contact met levensmiddelen
  • Residu’s en contaminanten
  • OGM
  • nano
  • misleidende reclame
  • enz.