Bewering onder de loep:

Doc S8/04/17

Afbeelding verwijderd.

Onze conclusie

NIET WAAR

Voedingssupplementen die legaal op de markt zijn in België zijn altijd veilig gedoseerd, ook qua vitamine B6.

Dit heeft te maken met het gebruik van vitamine B6 onder de vorm van pyridoxine HCl. Dit is de niet actieve vorm van vitamine B6. In ons lichaam heeft deze vorm geen functie en moet deze worden omgezet naar een actieve vorm, pyridoxaal-5-fosfaat. Helaas gebeurt dat niet altijd bij iedereen optimaal. Dit is immers afhankelijk van het enzym ‘pyridoxine kinase’. Dit kan in sommige gevallen deficiënt zijn (bv. bij leverpatiënten) of om andere redenen minder tot expressie komen, bijvoorbeeld door bepaalde medicatie of door andere elementen in de voeding zoals cafeïne.

Langdurig dagelijks gebruik van een voedingssupplement met een hoge dosering vitamine B6 onder de vorm van pyridoxine HCl kan in die omstandigheden leiden tot een teveel aan vitamine B6 met mogelijks een aantal klachten tot gevolg.

De klachten zijn veelal in de sfeer van neurologische schade en ongewenste sensorische en motorische effecten (bv. tintelende vingertoppen).

In de meeste van deze klachten gaat het om ‘medicamenteuze’ doseringen van 100 milligram per dag of meer. In België is maximaal 6 mg per dag toegelaten. Bij sommige personen kunnen ook bij doseringen lager dan 100 mg per dag symptomen optreden. Deze symptomen zijn dosisafhankelijk en omkeerbaar. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten weer als de vitamine B6-suppletie wordt gestopt.

De vermeende toxiciteit van vitamine B6 treedt dus enkel op bij zeer hoge inname van vitamine B6 in de vorm van pyridoxine HCl. De metabool actieve vorm van vitamine B6, pyridoxaal-5-fosfaat, wordt niet met toxiciteit in verband gebracht (EFSA, 2008). Zelfs bij injectie in zeer hoge hoeveelheden leidt deze vorm van vitamine B6 niet tot toxiciteit.

Referenties

The EFSA Journal (2008) 760, 1-13: Opinion on Pyridoxal 5’-phosphate as a source for vitamin B6 added for nutritional purposes in food supplements.

Vitamine B6 (pyridoxine and pyridoxal 5 phosphate) – monograph. Altern Med Rev 2001; 6(1):87-92.