Calcium

Ca

Samengevat

Voor stevige botten en spieren, goede zenuwwerking en bloedstolling.

Wat is het?

Calcium is het hoofdbestanddeel van kalk. Het wordt in voedingssupplementen gebruikt onder de vorm van verschillende zouten. Niet al deze zouten hebben een goede beschikbaarheid voor absorptie in het lichaam. In Europa zijn 9 zouten van calcium toegelaten in voedingssupplementen.

Waar haal je het?

Calcium komt vooral voor in zuivelproducten, groenten, noten en peulvruchten.

Wat doet het?

Calcium is het hoofdbestanddeel van onze botten en kraakbeen.In ons lichaam heeft het verder een rol in bloedstolling, plasmamembraanpotentiaal, signaaltransmissie in de zenuwen, spierwerking, hormoonafgifte, glycogeenmetabolisme en celdeling. EFSA keurde gezondheidsbeweringen toe voor bijdragen tot een normale bloedstolling, normaal energiemetabolisme, normale spierfunctie, normale neurotransmissie, normaal functioneren van verteringsenzymes, voor zijn rol in het proces van celdeling en celspecialisatie, voor het behouden van normale beenderen en tanden, voor reductie van het risico op osteoporotische beenbreuken. EFSA keurde gezondheidsbeweringen toe voor de combinatie van calcium en vitamine D voor reductie van verlies van calcium in beenderen bij postmenopauzale vrouwen, en voor bijdragen tot normale groei en ontwikkeling van beenderen in kinderen.

Gevolgen van tekorten

Broze botten (osteoporose), zenuwaandoeningen, krampen in de vingers, problemen met hartritme en bloeddruk, duizeligheid, migraine.

Wie heeft dit het meest nodig?

Bij onevenwichtige voeding, onvoldoende zuivelconsumptie (minder dan 4 zuivelproducten per dag), bij koemelkallergie, ouderen. Een recente studie in België heeft aangetoond dat 73% van de mannen en 85% van de vrouwen een calcium-inname hebben die onder de aanbevolen dosis ligt.

Hoe kan je het meten?

De calciumstatus kan bepaald worden door een bloedstaalanalyse.

Hoeveel heb je nodig?

De ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) of Referentie-Inname (RI) voor etikettering werd vastgelegd op 800 milligram per dag.

Hoeveel is veilig?

De veilige innamedosis werd door EFSA vastgelegd op 2500 milligram per dag.

Hoeveel is toegelaten in supplementen in België?

1600 milligram per dag.