Magnesium

Mg

Samengevat

Voor de zenuwfunctie, energieproductie, bot-en gebitvorming, bloeddruk en bloedcirculatie

Wat is het?

Magnesium is een metaal met een zeer groot aantal biologische functies.Het komt praktisch alleen voor in de vorm van zouten en chelaten.In voedingssupplementen in Europa zijn 11 verbindingen toegelaten.

Waar haal je het?

Magnesium vind je in noten, granen, zaden, groene groenten.

Wat doet het?

Magnesium is aanwezig in iedere cel in het lichaam.Het is onmisbaar voor de energieproductie, de werking van spieren en zenuwen en voor het behoud van de stevigheid van botten.Magnesium speelt een belangrijke rol bij de werking van enzymen in het lichaam en is betrokken bij de aanmaak van hormonen. EFSA keurde gezondheidsbeweringen toe voor bijdragen tot een normale elektrolytenbalans, de vermindering van vermoeidheid, normaal energiemetabolisme, normaal functioneren van het zenuwstelsel, normale spierfunctie, normale proteïnesynthese, normale psychologische functie, normale botten en tanden, zijn rol in de celdeling.

Gevolgen van tekorten

Irritatie van de zenuwen in de spieren, hartritmestoornissen, spierkrampen, ooglidtrillingen, maagkrampen.

Wie heeft dit het meest nodig?

Bij onevenwichtige voeding, ouderen, darmontstekingen, nierdisfunctie, diabetes, gebruik van diuretica en maagzuurremmers, diarree. Studies hebben aangetoond dat tot 70% van de bevolking een magnesiumtekort heeft.

Hoe kan je het meten?

Slechts weinig magnesium circuleert in het serum, het meeste bevindt zich in de cellen en de beenderen.Daarom kan de magnesiumstatus niet goed gemeten worden.

Hoeveel heb je nodig?

De ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) of Referentie-Inname (RI) voor etikettering werd vastgelegd op 375 milligram per dag.

Hoeveel is veilig?

De veilige inname dosis werd door EFSA vastgelegd op 2500 milligram per dag.

Hoeveel is toegelaten in supplementen in België?

450 milligram per dag.

Referenties

EFSA Safety Evaluation, Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals, 2006: http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf EFSA Scientific Opinion on Dietary Reference Values for magnesium (2015): http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2015.4186/epdf