Mangaan

Mn

Samengevat

Een antioxidant voor energie en botten.

Wat is het?

Mangaan is een sporenelement dat in voeding voorkomt in de vorm van 2- en 3-waardige mangaanzouten.In voedingssupplementen in Europa zijn 6 vormen van mangaanzouten of mangaanchelaten toegelaten.

Waar haal je het?

Mangaan krijg je uit graangewassen, groenten, fruit, koffie, thee, volle rijst, noten, eieren.

Wat doet het?

Mangaan maakt deel uit van de samenstelling van verschillende metallo-enzymen die een rol spelen in onder meer onze energievoorziening, koolhydraatmetabolisme, proteïnemetabolisme, antioxidant functies. EFSA keurde gezondheidsbeweringen toe voor bijdragen tot een normaal energiemetabolisme, behoud van normale botten, normale vorming van bindweefsel (waaronder kraakbeen), de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress.

Gevolgen van tekorten

Groeideficit, stoornissen in de reproductie en groei, glucose-intolerantie, stoornissen in het vet- en koolhydraatmetabolisme.

Wie heeft dit het meest nodig?

Bij onevenwichtige voeding en gestoord verteringssysteem.

Hoe kan je het meten?

De mangaanstatus kan bepaald worden door een bloedstaalanalyse.

Hoeveel heb je nodig?

De ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) of Referentie-Inname (RI) voor etikettering werd vastgelegd op 2 milligram per dag.

Hoeveel is veilig?

EFSA heeft geen maximum niveau vastgelegd.

Hoeveel is toegelaten in supplementen in België?

1 milligram per dag.

Referenties

EFSA Safety Evaluation, Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals, 2006: http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf EFSA Scientific Opinion on Dietary Reference Values for manganese (2013): http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2013.3419/epdf