Vitamine B2

Riboflavine (lactoflavine)

In één woord

Een antioxidant, voor energieproductie, groei, huid en voortplanting.

Wat is het?

Vitamine B2 is een geel kleurend wateroplosbare vitamine die behoort tot de flavoproteïnes. Het is een precursor voor twee belangrijke co-enzymen in ons lichaam en fungeert als antioxidant.

Waar haal je het?

Vitamine B2 halen we hoofdzakelijk uit zuivelproducten, gisten, varkens- en kalfslever, tarwekiemen, groenten en paddenstoelen.

Wat doet het?

Vitamine B2 wordt in het lichaam omgezet in een actieve vorm die de energieproductie ondersteunt door een rol te spelen bij de omzetting van voedingsstoffen in energie.Het is ook nodig voor het vormen van rode bloedcellen, voor de ademhaling, voor de productie van antilichamen en voor het reguleren van groei en voortplanting. Het is noodzakelijk voor een gezonde huid, nagels, haargroei en de regeling van de schildklieractiviteit. EFSA keurde gezondheidsbeweringen toe voor bijdragen tot een normaal energiemetabolisme, normaal functioneren van het zenuwstelsel, behoud van normale slijmvliezen, normale rode bloedcellen, normale huid, normaal zicht, normaal ijzermetabolisme, bescherming van cellen tegen oxidatieve stress, vermindering van vermoeidheid.

Gevolgen van tekorten

Deficiëntie kan leiden tot letsels van de huid en de mucosa, stomatitis, glossitis (rode, pijnlijke, gladde tong) en lipkloven, oogziektes.

Wie heeft dit het meest nodig?

Tekorten treden op bij onevenwichtige voeding, chronisch alcoholisme en bij intestinale malabsorptie door verschillende darmziektes. Ook bij huidaandoeningen en oogziektes. Een recente studie in België heeft aangetoond dat 61% van de mannen en 56% van de vrouwen een B2-inname hebben die onder de aanbevolen dosis ligt.

Hoe kan je het meten?

De vitamine B2-status kan bepaald worden door een bloedstaalanalyse.

Hoeveel heb je nodig?

De ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) of Referentie-Inname (RI) voor etikettering werd vastgelegd op 1,4 mg per dag.

Hoeveel is veilig?

Er werden geen ongewenste neveneffecten vastgesteld. Er is geen maximum dosis vastgelegd.

Hoeveel is toegelaten in supplementen in België?

Er werd geen maximum limiet vastgelegd.

Referenties

EFSA Safety Evaluation, Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals, 2006: http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf EFSA draft opinion on Dietary Reference Values for riboflavin (2017): https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/consultation/170421.pdf