Vitamine B9

Foliumzuur, folaat, vitamine B11, vitamine M

Samengevat

Voor zwangerschap, borstvoeding, hart en bloedvaten en energie

Wat is het?

Foliumzuur is één van de vitaminen waar we niet altijd genoeg van binnen krijgen.

Waar haal je het?

Vitamine B9 zit in orgaanvlees, gisten, groene groenten (spinazie, spruitjes, broccoli), peulvruchten (pindanoten) en citrusvruchten (citroen).

Wat doet het?

Foliumzuur is een essentiële voedingsstof nodig voor de eiwitstofwisseling en bij de synthese van DNA en RNA. De in het lichaam geactiveerde vorm van foliumzuur, het 5-MTHF (5-methyltetrahydrofolaat) speelt een belangrijke rol bij de groei (celvorming) en de ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg. Het is vooral gekend als de vitamine voor de preventie van neuralebuisdefecten, het ‘open ruggetje’ bij baby’s. Daarnaast is foliumzuur ook belangrijk voor het in stand houden van de cardiovasculaire functie doordat folaat een co-enzym is bij de regulatie van de plasmahomocysteïneconcentratie. Recente studies suggereren dat hoge serumfolaatconcentraties geassocieerd kunnen zijn met een lager risico op cardiovasculaire ziekten en kanker en een afname van de cognitieve functies. Het helpt ook de synthese van rode bloedcellen. EFSA keurde gezondheidsbeweringen toe voor bijdragen tot een normaal folaatgehalte als risicofactor voor neuralebuisafwijkingen in de ontwikkelende foetus, bijdragen tot moederlijke weefselgroei gedurende de zwangerschap, normale aminozuursynthese, normale bloedvorming, normaal homocysteinemetabolisme, normale psychologische functie, normaal functioneren van het immuunsysteem, verminderen van vermoeidheid, en voor zijn rol in de celdeling.

Gevolgen van tekorten

Foliumzuurdeficiëntie is één van de meest voorkomende nutriëntendeficiënties.Het wordt gekenmerkt door onder meer bloedarmoede, hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, gewichtsverlies, anorexie, diarree, slapeloosheid, geïrriteerdheid, vergeetachtigheid, darmstoornissen, geboorteafwijkingen, atherosclerose.

Wie heeft dit het meest nodig?

Bij onevenwichtige voeding met te weinig groenten, zwangere vrouwen, borstvoedende vrouwen, kinderen, mensen die folaat niet tot de actieve vorm kunnen omzetten, darmaandoeningen, kankerpatiënten, leverziekten, hartpatiënten. Een recente studie in België heeft aangetoond dat 66% van de mannen en 72% van de vrouwen een B9-inname hebben die onder de aanbevolen dosis ligt.

Hoe kan je het meten?

De vitamine B9-status kan bepaald worden door een bloedstaalanalyse.

Hoeveel heb je nodig?

De ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid of Referentie-Inname RI)voor etiketteringwerd vastgelegd op 200 microgram.

Hoeveel is veilig?

De veilige innamedosis werd door EFSA vastgelegd op 1000 microgram per dag.

Hoeveel is toegelaten in supplementen in België?

500 microgram per dag.

Referenties

EFSA Safety Evaluation, Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals, 2006: http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf EFSA Scientific Opinion on Dietary Reference Values for folate (2014): http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2014.3893/epdf