Zink

Zn

Samengevat

Een antioxidant, ondersteunt tientallen belangrijke processen in ons lichaam.

Wat is het?

Zink is een metaal dat in levende organismen voorkomt in de bivalente vorm (Zn2+) en dat in voedingssupplementen in Europa is toegelaten onder de vorm van acht zouten.

Waar haal je het?

Zink zit vooral in vlees, eieren, vis, granen en peulvruchten, melk en zuivelproducten.

Wat doet het?

Zink speelt een belangrijke katalytische en metabolische rol aangezien het deel uitmaakt van de actieve structuur van meer dan 300 enzymen. Het speelt een grote rol in de eiwitsynthese, de transcriptie van het genoom, de synthese en vrijzetting van insuline, de secretie van zuren in de maag, de genetische expressie, de intracellulaire signalisatie en het is een efficiënt antioxidans. EFSA keurde gezondheidsbeweringen toe voor het bijdragen tot een normale DNA synthese, een normaal zuur-base evenwicht, een normaal koolhydraatmetabolisme, een normale cognitieve functie, normale vruchtbaarheid en voortplanting, normaal vetzuurmetabolisme, normaal metabolisme van vitamine A, normale proteïnesynthese, behoud van normale beenderen, haar, huid en nagels,normaal testosterongehalte in het bloed, normaal zicht, normale functie van het immuunsysteem, bescherming van cellen tegen oxidatieve stress, en voor zijn rol in de celdeling.

Gevolgen van tekorten

Verstoorde groei van botten van het kind, verhoogd risico op infecties, huidafwijkingen, diarree, verminderde eetlust en smaak, psychische afwijkingen.

Wie heeft dit het meest nodig?

Een tekort aan zink is een realiteit die meer voorkomt in bepaalde bevolkingsgroepen (zuigelingen, jonge kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen tijdens borstvoeding, ouderen, vegetariërs) en in achtergestelde regio’s (in Europese landen tot 10% van de bevolking).Ook bij onevenwichtige voeding en gebruik van bloeddrukverlagende geneesmiddelen.

Hoe kan je het meten?

De zinkstatus kan gemeten worden door een bloedstaalanalyse.

Hoeveel heb je nodig?

De ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) of Referentie-Inname (RI) voor etikettering werd vastgelegd op 10 milligram per dag.

Hoeveel is veilig?

De veilige innamedosis werd door EFSA vastgelegd op 25 milligram per dag.

Hoeveel is toegelaten in supplementen in België?

22.5 milligram per dag.

Referenties

EFSA Safety Evaluation, Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals, 2006: http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf EFSA Scientific Opinion on Dietary Reference Values for zinc (2014): http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2014.3844/epdf